Is this flare?

Ask about gear, cameras, lenses, technique or lighting

Moderators: tswinner, bvanant

Postby Hintermann » Sat Dec 03, 2011 7:15 am

I use a Canon S95 camera with its Inon UWL-100H 28L wide angle lens and two Ikelite AF35 strobes. By correctly positioning the angle of the strobe heads, I have largely eliminated backscatter from my photos but flare (at least that is what I think it is) is still a problem. I think I know the answer but would like your opinions first.

The photo below was taken during a recent trip to Phuket. Note those two pink streaks - one above the first Moray's head and the other over the water. I get those usually with wide-angle shots with strobes used - like close ups of sharks or turtles and never with close encounters of smaller marine life, where the lens is in a more telephoto setting.

http://www.flickr.com/photos/25941505@N ... 238201421/

This second photo perhaps illustrates what I mean. Taken in Turks & Caicos in May this year - I had only one strobe (right) at the time and was obviously at a wide-angle setting. Note the prominent pink streak above the shark's fin tip.

http://www.flickr.com/photos/25941505@N ... 988786112/

Assuming that these are strobe / wide lens flare defects, I thought of 2 possible solutions.

1. To get & use the appropriate lens hood. I should have done this before but thought that the hood was too expensive at £59 (about $90).

2. In addition to angling the strobe heads to reduce backscatter, I thought I could also tilt the flexi-arm further back so that the strobe flash is somewhat behind the plane of the lens.

Please comment.
Hintermann
 
Posts: 21
Joined: Thu Feb 10, 2011 2:26 pm
Location: Wootton Bassett, UK

Postby boletus » Sat Dec 03, 2011 12:01 pm

hi... yess this is flare.. but this isnt the type of photo where i see usually this problem! i can find it when i try to do hard sunbursts!
looking to your gallery i saw some strange exif data!!
i own the same camera with two inons and the fish eye fix uwl 04.... i do all mi photography in manual mode... all... strobe and camera... working at 100 iso.... in your exif i saw for example 1/60... F2.0.... you have to close your aperture.... minimum f5.6... but with strobes you can shot all at F8.0... your image quality can be really better.. sharp corners and better blue... you have to go faster also with timing!!
now i sell all my equipment for jumping in dslr... but you can find my s95 shot here...
this summer..
komodo http://www.flickr.com/photos/13930495@N ... 641133610/
bali http://www.flickr.com/photos/13930495@N ... 602246698/
sorry for my spaghetti english!!! ;)
bye
fabio!
boletus
 
Posts: 3
Joined: Thu Sep 02, 2010 10:19 am

Postby Leendert Smit » Thu Dec 08, 2011 7:53 am

Your solution 2 is also a good one. Actually I doubt if the spots you indicate is flare. I would expect that flare appears at the edge of your picture and not as a blob in the middle. It looks more like some sort of reflection.

Leendert
Leendert Smit
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 03, 2010 6:33 am
Location: The Netherlands


Return to Underwater Photography Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests